Uni ja uuden oppiminen aivoystävällisesti

Uuden oppiminen on osa työelämää. Aivoymmärrys auttaa ja hyvä uni on oppimisen edellytys. Jaamme oppimista aivoystävällisesti tukevia vinkkejä tässä blogissa.

Kuinka paljon käytämmekään aikaa netissä, artikkeleiden skannaamiseen ja e-kirjojen kahlaamiseen löytääksemme pääpointit nopeasti. Mutta olemmeko viisaampia päivän päätteeksi? Todennäköisesti heitämme aikaamme hukkaan. Ja vaikka käyttäisit aikaasi hyvin kirjoitetun kirjan lukemiseen, luultavasti se ainoa asia jonka muistat, on se että nautit lukemastasi. Tuntuuko tutulta?

Aivojen pakkosyöttö informaatiolla ei tee meistä älykkäämpiä, viisaampia tai tuottavampia. Ihmisen muistiin voi pakata vain tietyn määrän tiedonjyväsiä lyhytkestoiseen muistiin ennen kuin muita palasia alkaa pudota sieltä pois. Vaikka päättäisit palauttaa mieleen vain muutaman herkkupalan, sinun täytyy ottaa tietoisia askelia siirtääksesi oppimasi asiat pitkäkestoiseen muistiin tai ne eivät jää sinne.

Pari juttua on hyvä tietää; vaikka informaatiosta olisi sinulle hyötyä, mutta jos se ei ole yllättävän hauska, kiehtova, kauniisti kuvattu, järkyttävä, haastava tai jopa uhkaava, et taida sitä muistaa. Nettisurffaaminen tuhlaa aikaasi.

Toiseksi, tiedon kiteyttämiseen ja siirtämiseen tarvitaan emotionaalista kipinää. Ilman uutuudenviehätystä riittävän monet aivojen osat eivät aktivoidu: aivot eivät voi muistaa jos ne ovat tympiintyneessä tilassa. Sanat menevät aivoihisi ja tulevat pomppien ulos kuin trampoliinilla 48 tunnin kuluessa ellei nopeammin, ja usein paljon nopeammin.

Lapsena loruilimme aina hauskoja muistisääntöjä. Aivojen tehokkaan toiminnan edellytys on aikuisenakin se, että niitä pitää viihdyttää.

Jos tiedät, että se mitä luet, on sinulle hyödyllistä ja muistamisen arvoista, ota onkeesi seuraavat tekniikat, joiden avulla voit integroida informaatiota muistipankkiisi ja tulla viisaammaksi. Myös valmentajana voit hyötyä näistä tekniikoista ja soveltaa omaan työhösi oppimista edistämään.

Visualisoi miten jatkossa käytät informaatiota

Aina kun visualisoit toimintaa, samat aivoalueet syttyvät ikään kuin suorittaisit sitä todellisesti. Jos luet informaatiota tai suhdevinkkejä, näe itsesi käyttämässä näitä vinkkejä tulevassa vuorovaikutustilanteessa. Jos luet artikkelia siitä miten ihmiset käyttäytyvät toisessa maassa, näe itsesi matkustamassa sinne ja arvostamassa heidän tapojaan tai kokeile niitä itse. Näitä mielen elokuvia, joita luot aivoissasi, on helpompi muistaa kuin sanoja ruudulla tai kirjansivuilla.

Muunna oppimisen ydin tarinaksi tai kerro siitä toisille

On todennäköistä että informaatio, joka kiinnitti huomiosi, liittyy johonkin mitä olet kokenut aiemmin. Katseemme kiinnityy useimmiten asioihin, jotka joko vahvistavat tai haastavat sitä mitä jo tiesimme. Ajattele sellaista aikaa elämässäsi, kun opit jotain tai kun sinun olisi pitänyt oppia ja liitä se asioihin, joita haluat muistaa. Kirjoita kokemuksen avainkohdat tarinaksi joka sisältää a) lyhyen pohjustuksen, b) konfliktin tai yllättävän tapahtuman joka johti oppimiseen ja c) yhteenvedon siitä mitä haluat muistaa. Kerro sitten tämä tarina kollegalle, kotona tai ystäville – jollekin toiselle.

Opeta taito tai käsite toisille vuorovaikutteisella ja mukaansa tempaavalla tavalla

Hyvä tapa oppia monimutkainen prosessi, käsite tai taito on suunnitella miten sen itse opettaisi ja sitten opettaa se toisille. Tällainen toiminta aktivoi useita aivoalueita, kiteyttää ja vahvistaa opittavaa aineistoa ja sen käyttämistä.

Pidä kunnollisia taukoja ja nuku yöt hyvin

Aivot tarvitsevat aikaa siirtääkseen tietoa lyhytkestoisesta muistista pitkäkestoiseen muistiin. Varmista että pidät kunnon taukoja päivän aikana. Älä pelkästään varasta pieniä hetkiä sähköpostin tarkistamiseen! Mene kävelylle ja haukkaa raitista ilmaa. Etsi ystävä jolle voit kertoa elokuvasta, jonka äskettäin katsoit tai kerro viikonloppusuunnitelmistasi. Reflektoi kuvia jotka saavat sinut hymyilemään. Ja mikä tärkeintä, varmista että nukut yösi. Yöunen aikana meidän aivomme tekevät parasta prosessointityötään. Aivot tarvitsevat sekä stimulointia että lepoa luodakseen ja vahvistaakseen hermoratoja.

Kun maltat tehdä vähän enemmän  kuin ahtaa aivoihisi sanoja ja teet sen aivoystävällisesti, voit jatkaa oppimista ja kasvaa älykkäämmäksi koko loppuelämäsi ajan.

Jaa tämä artikkeli: