Luottamuksen merkitys tuottavuudelle

Prof. Paul J. Zak on tutkinut  yli10 vuotta neurotieteiden pohjalta luottamusta sekä laboratorio-olosuhteissa että yrityksissä. Miksi ihminen luottaa toiseen ihmiseen?

Kysymys on äärimmäisen tärkeä. Tiedämme, että sellaisissa työyhteisöissä, joissa on korkea luottamuksen kulttuuri, ihmiset ovat tuottavampia ja energisempiä. He tekevät enemmän yhteistyötä, pysyvät organisaatiossa pidempään ja heillä on vähemmän kroonista stressiä. Ja he ovat kaiken kaikkiaan onnellisempia elämäänsä kuin alhaisen luottamuksen työyhteisöissä työskentelevät. Työyhteisössä joissa vallitsee korkea luottamuksen ilmapiiri ihmiset saavat enemmän aikaan ja suoriutuvat töistään paremmin. Tätä indikoi Zakin tutkimusaineistossa myös se, että he ansaitsevat enemmän.

Mitä nämä korkean luottamuksen työyhteisöt tekevät oikein? Mikä luo luottamusta tiimeihin ja organisaatioihin? Lista on lyhyt, eikä poppakonsteja tarvita. Aloittaa voit vaikka heti:

  1. Anna tunnustusta ja palkitse julkisesti
  2. Aseta tiimin tavoitteet haastavasti, mutta saavutettavasti
  3. Anna ihmisille tilaa tehdä työnsä
  4. Anna ihmisten organisoida työnsä motivaation ja kiinnostuksen mukaan
  5. Ole avoin ja jaa tietoa systemaattisesti (strategiat, tavoitteet jne.)
  6. Rakenna ja tue sosiaalisia suhteita työpaikalla
  7. Mahdollista ammatillinen ja henkilökohtainen kasvu
  8. Esimiehenä, tiiminvetäjänä uskalla näyttää haavoittuvuutesi, pyytää apua

Luottamus tuo merkityksen työhön; merkitys ja tunne vaikuttamisesta lisäävät työniloa ja motivaatiota. Luottamus ja merkitys ovat toisiaan ruokkivia ja yhdessä ne luovat hyviä työyhteisöjä ja menestystä ja onnistumista toimintaan. Kohtaa ja kohtele ihmisiä kuin aikuisia, niin rakennat parempaa työelämää.

Haluaisitko tietää lisää? Tilaa lisämateriaali / webinaarilinkki sähköpostiisi.

Kirjoita alle sähköpostiosoitteesi niin saat materiaalin / linkin.

Jaa tämä artikkeli: